Видове отоплителни системи

Поради огромният брой запитвания на наши читатели относно това кое е най-доброто отопление за дома, сметнахме, че е необходимо да подготвим статия по темата.  Както се досещате най-вероятно, има най-различни видове отопление, а изборът на правилната отоплителна система зависи от изключително много фактори.
Ща започнем с камините. Те са чудесен начин за придаване на уют на жилището през мразовитите зимни месеци. Традиционната камина може да ви излезе доста скъпо, но пък за сметка на това изглежда чудесно. По магазините се предлагат и камини, работещи на биоетанол. Те отопляват посредством възобновяема енергия, а по-точно с денатуриран етанол. При този вид камина няма нужда от изграждането на димоотвод.
Друг тип отоплителни системи за дома са добре познатите на всички ни печки. Въпросните печки се захранват с електрическа енергия или пък с твърдо гориво и определено са доста предпочитан метод за отопление.
Следващият тип отоплителна система е котлето с дървесни пелети. То е чудесен вариант за тези от вас, които се стремят към опазване на околната среда, тъй като са много екологично чисти.
Преминаваме нататък към радиаторите. Отоплението с радиатори е доста ефективно, а освен това на пазара вече има много модели, чиято визия е доста нетрадиционна. Това означава, че можете да имате и отоплителна система, и чудесно допълнение към интериора на дома ви.
Чували ли сте за геотермалното отопление. Всъщност то представлява помпа, която използва константната температура на земната повърхност и по този начин домът ни се отоплява през зимата и се охлажда през летните месеци.
Изключително разпространена отоплителна система е и подовото отопление. Основният му принцип на работа е това, че топлинната енергия се издига нагоре. Но недостатъкът при подовото отопление е, че е доста трудно за инсталация.
Може би сте забелязали, че слънчевите панели са предпочитан начин за отопление от все повече хора. Тази популярност се дължи на това, че има голяма възвращаемост на инвестицията.