Как да се справим с трудното заспиване

Сигурно ти се е случвало. Понякога, дори в най-натоварените дни, когато в самото течение на деня сме изразходили много енергия и емоции, мечтали сме как вечерта ще си легнем рано и ще се наспим, но когато най-накрая това се случи, осъзнаваме, че не можем да заспим. Защо се случва това?

Вероятно от количеството стрес, което сме натрупали в организма си или може би мозъкът ни е претоварен от задачите, с които сме го занимавали, или пък проблемът е здравословен. Каквато и да е причината обаче, безсънието може да бъде много неприятно. Особено ако се повтаря често, то може да разклати имунната ни система и да ни направи по-податливи на болести и настинки. Затова е добре бързо да намерим начин как да се справим с него, за да си набавим необходимата почивка и да презаредим за следващия ден. Ето някои съвети за бързо овладяване на положението и експресно заспиване 🙂

Успокояване преди сън

Ако причината за безсънието е стресът, има някои техники, с които можете да се опитате да се успокоите за по-лесно заспиване. Медитирайте. Пуснете си нежна релаксираща музика, естествени звуци като дъжд или песен на птички, или пък си пуснете т.нар. бял шум, докато заспите. Слушайте музиката, излегнете се на удобния матрак и се опитайте да се отпуснете, затворете очи. Можете да правите дихателни упражнения, които да успокоят дишането ви и да прочистят главата ви от нежелани мисли и емоции. Лекарите съветват за по-добър сън да изключим телефоните си, компютрите и телевизорите час и половина – два преди сън, защото те излишно ни енергизират. Но за много хора гледането на телевизия действа приспивно, така че прецени как да постъпиш според индивидуалните си нужди.

Прием на течности

Чаят преди лягане успокоява, а ако го направиш с подходящите билки, може да ти помогне и да заспиш. Жълтият кантарион е известен с успокояващите си свойства. Освен това той помага при депресия, тъй като намаля чувството на тъга. Ако си го приготвиш като напитка, той може да отпусне нервната ти система и да ти помогне да заспиш. Маточината също има успокояващи свойства, а може да ти помогне и в случай, че стомахът ти е раздразнен заради стрес и напрежение. Приготви си топъл чай с отпускащи билки, вземи го в леглото с теб, облегни се седнал на възглавницата и се отдай на хубави мисли, преди да заспиш. Можеш успоредно с чая да почетеш и малко книжка в леглото – точно докато чаят свърши, ще си прочел една или две глави.

Ако решиш да опиташ да се успокоиш с напитки, не прибягвай до алкохола обаче. Въпреки, че той успокоява и замайва главата, според лекарите няколко чаши вино непосредствено преди сън биха нарушили спокойствието ти и дори и да заспиш, няма да спиш качествено и шансът да не се чувстваш добре на сутринта е голям.

Валериан

Коренът от валериан има силно успокояващо действие, поради което се използва за много приспивателни и болкоуспокояващи медикаменти. Освен това е ефективен срещу лоши сънища, така че ако имаш безсънни и неспокойни нощи с промеждутъци от кошмари, когато най-накрая се унесеш, можеш да прибегнеш до него за цялостно успокояване преди сън.